Норми, правила, нормативи розміщення контейнерів для відходів

Вимоги до місця розташування сміттєвих контейнерів:

Перед обладнанням ділянки вивчають правила розміщення контейнерів для відходів. Законодавчі акти чітко регламентують межі. При недотриманні будь-якого з пунктів можна написати скаргу.

Важливо враховувати віддаленість майданчика для ТПВ від людних місць.

Рекомендовані відстані до:

Установ охорони здоров’я – 50 м.
Магазинів і розважальних комплексів – 30 м.
Парків, зон відпочинку, скверів – 50 м. 1 накопичувач встановлюється на 4000 м².

Не можна встановлювати накопичувачі біля автомагістралей, пішохідних доріжок, на вузьких вулицях. Можлива тимчасова установка баків на ділянках з будівельними роботами, але не довше ніж на 24 години.

Норми СанПіН на установку сміттєвих контейнерів

Розкладання сміття призводить до поширення смороду, що привертає різних звірів (котів і собак), комах.

Санітарно-епідеміологічні норми 42-128-4690-88 допомагають розібратися з правилами установки баків. Це стосується не тільки прибудинкових територій, а й місць, які активно відвідують люди.

Ділянки для збору сміття організовують не тільки біля будинків, але і магазинів, різних підприємств, лікувальних установ, парків.

СанПіН 2.1.2.2645-10 регулює, де встановлюються накопичувачі, і періодичність їх спустошення.

Нормативи по установці сміттєвих контейнерів у дворах багатоповерхівок

Перед зведенням багатоквартирного будинку будівельна компанія вибирає ділянку для сміттєвих контейнерів. Поставитися до вибору місця потрібно відповідально. Неправильно обрана ділянка може спровокувати порушення гігієнічних нормативів, і навіть пожежі. Розташування баків для ТПВ на великій відстані від будинку призведе до засмічення інших ділянок, тому що не всі мешканці будуть доходити до сміттєвих баків.

Узгодження ділянок відбувається в присутності власників нерухомості, керуючої компанії та органів місцевого самоврядування.

Обов’язковою умовою є віддаленість об’єкту на 20 м і більше від будинків, майданчиків для спорту, паркових алей. Якщо такого місця немає, то відстань можна зменшити до 9 метрів. Але майданчик можна облаштовувати далі 100 м від будинку – робиться це для зручності мешканців. Число баків розраховується з урахуванням кількості проживаючих і обсягу ТПВ, який ними викидається.

На один майданчик можна поставити не більш як 5 баків. У мікрорайонах обладнають кілька майданчиків для сміття в одному місці. Кожен повинен мати індивідуальне огородження і не більше 5 баків.

Ділянки розподіляють таким чином, щоб не виникло проблем з під’їздом спецтехніки.

Біля кожного під’їзду багатоповерхового будинку встановлюють урни. Вивезення провадиться в міру їх заповнення.

Відстань до дитячого майданчика

Ділянки для збору відходів не можна розташовувати поруч з дитячими майданчиками. Це одна з вимог СанПіН. Сміттєві контейнери повинні знаходитися на відстані не ближче 20 м.

Якщо поруч з ділянкою для збору ТПВ є пішохідна доріжка, то відстань розраховується від її зовнішнього краю.

Відстань до громадських будівель

У кожному місті існують будівлі, які щодня відвідують багато людей. Сміттєві контейнери встановлюють таким чином, щоб сторонні не мали до них доступ.

Встановлюються вони на задніх дворах далеко від будівель. Обов’язково потрібно передбачити під’їзд для спецтранспорту.

Якщо немає можливості поставити баки в 20 м, то відстань можна скоротити до 9. Але місце для збору відходів облаштовують таким чином, щоб перехожі не мали до нього доступу.

Розташування контейнерів для сміття в приватному секторі

СНиП 30-02-97 дозволяє самостійно вибрати місце для розміщення контейнерів для відходів жителям приватного сектора. Майданчик розташовується не ближче 10 м від присадибних ділянок і не далі 100 м. Обов’язкова наявність огороджень, тому що бродячих тварин в приватному секторі більше.

Після узгодження місця обслуговуюча компанія:

  • облаштовує ділянку для збору ТПВ;
  • вивозить сміття на спеціалізованому автомобілі;
  • регулярно прибирає територію;
  • розчищає місце для під’їзду.

Господарі приватних житлових будинків можуть позбутися органічних відходів, поховавши їх на ділянці, а неорганічне сміття викинути в бак на вулиці.

У сільській місцевості і селищах міського типу

СНТ (садові некомерційні товариства), поселення міського типу, ГБК (гаражно-будівельні кооперативи) збирають сміття на відведених ділянках. Розміщують баки поблизу будинків, щоб мешканцям не довелося далеко ходити.

Норми розміщення контейнерів для відходів в приватному секторі сільської місцевості регулюються законодавством. Нерідкі такі порушення:

Установка наповнювачів на відстані менше 9 м від газорозподільника або електростанції.

Розміщення біля траси і залізниці. Майданчик захищається з боку траси і повинен бути розташованим не ближче ніж за 20 м від них.

Якщо в селищі є лісовий масив, або він є частиною заповідника, то перед установкою потрібно отримати дозвіл від природоохоронної організації.